Filmopdrachten in het buitenland

Categorie: Inspiratie

Stoere filmopdrachten in het buitenland. Exotische locaties bezoeken waar bijna geen toerist komt en dan beelden schieten waarvan je hoopt dat ze de wereld op zijn kop zetten. Dit zijn natuurlijk droomopdrachten waar ieder productiebedrijf van droomt. En net zoals alle andere maken wij ook dankbaar gebruik van alle mogelijkheden die we krijgen om in het buitenland te filmen, er is niks leukers dan dat. Maar voordat je goed en wel met je crew en apparatuur in het buitenland aan het werk bent moet je nog heel wat obstakels overbruggen!

Bureaucratische rompslomp

En als ik het over obstakels heb, dan heb ik het niet over een paar inentingen. Want dat is een peulenschilletje vergeleken bij de bureaucratische rompslomp die je te wachten staat als je je eigen (kostbare) apparatuur een land mee in en uit wilt nemen. Daarvoor heb je namelijk een zogenaamd ATA (Temporary Admission) carnet nodig. Een carnet waarmee je aantoont dat de goederen die je in- en uitvoert ook daadwerkelijk van jou zijn.

Een kostbaar papiertje

Iedereen die wel eens een ATA carnet nodig heeft gehad weet dat dit groene blaadje een must is. En tegelijkertijd ronduit een drama om te bemachtigen. Ten eerste moet je het carnet aanschaffen bij de Kamer van Koophandel en de prijs liegt er niet om. Je bent zo een paar honderd (!!) euro armer. Flink wat geld om te bewijzen dat dingen die jij zelf gekocht hebt, ook daadwerkelijk van jou zijn. Pff… Maar goed, het zij zo. Mocht je echter vervolgens toevallig naar een land reizen dat niet is aangesloten bij de groep die deze carnetregels erkennen (en dat zijn nogal wat landen), dan moet je het carnet toch aanschaffen, want Nederland eist dat. Ehh hallo?!?! Of dit terecht is of niet, dat mag je zelf bepalen. Ik waag me er in ieder geval al lang niet meer aan om te zeggen wat juist is.

Hoe werkt het nou precies?!

Wat telkens weer voor spannende (en soms frustrerende!) situaties zorgt is de eeuwige strijd over waar je het carnet nou geldig moet laten maken. Is dit bij de douane op Schiphol? Of is dit bij het douane kantoor bij jou in de buurt? Ik heb oprecht in al onze reizen naar het buitenland nog nooit een douanier hetzelfde verhaal horen vertellen. De ene zegt dat het op Schiphol moet, de ander roept dat het op het douane kantoor bij jou in de buurt moet.. Zucht..

Over de auteur
Lex Schmeetz