Filmen in het buitenland

Filmen in het buitenland

Stoere filmopdrachten in het buitenland. Exotische locaties bezoeken waar bijna geen toerist komt en dan beelden schieten waarvan je hoopt dat ze de wereld op zijn kop zetten. Dit zijn natuurlijk droomopdrachten waar ieder productiebedrijf van droomt. En net zoals alle andere maken wij ook dankbaar gebruik van alle mogelijkheden die we krijgen om in het buitenland te filmen, er is niks leukers dan dat. Maar voordat je goed en wel met je crew en apparatuur in het buitenland aan het werk bent moet je nog heel wat obstakels overbruggen!

Bureaucratische rompslomp
En als ik het over obstakels heb, dan heb ik het niet over een paar inentingen. Want dat is een peulenschilletje vergeleken bij de bureaucratische rompslomp die je te wachten staat als je je eigen (kostbare) apparatuur een land mee in en uit wilt nemen. Daarvoor heb je namelijk een zogenaamd ATA (Temporary Admission) carnet nodig. Een carnet waarmee je aantoont dat de goederen die je in- en uitvoert ook daadwerkelijk van jou zijn.

Een kostbaar papiertje
Iedereen die wel eens een ATA carnet nodig heeft gehad weet dat dit groene blaadje een must is. En tegelijkertijd ronduit een drama om te bemachtigen. Ten eerste moet je het carnet aanschaffen bij de Kamer van Koophandel en de prijs liegt er niet om. Je bent zo een paar honderd (!!) euro armer. Flink wat geld om te bewijzen dat dingen die jij zelf gekocht hebt, ook daadwerkelijk van jou zijn. Pff… Maar goed, het zij zo. Mocht je echter vervolgens toevallig naar een land reizen dat niet is aangesloten bij de groep die deze carnetregels erkennen (en dat zijn nogal wat landen), dan moet je het carnet toch aanschaffen, want Nederland eist dat. Ehh hallo?!?! Of dit terecht is of niet, dat mag je zelf bepalen. Ik waag me er in ieder geval al lang niet meer aan om te zeggen wat juist is.

Hoe werkt het nou precies?!
Wat telkens weer voor spannende (en soms frustrerende!) situaties zorgt is de eeuwige strijd over waar je het carnet nou geldig moet laten maken. Is dit bij de douane op Schiphol? Of is dit bij het douane kantoor bij jou in de buurt? Ik heb oprecht in al onze reizen naar het buitenland nog nooit een douanier hetzelfde verhaal horen vertellen. De ene zegt dat het op Schiphol moet, de ander roept dat het op het douane kantoor bij jou in de buurt moet.. Zucht..

Check in SPL

Inchecken
En dan, als je dan alle documenten ingevuld en wel op zak hebt, dan komt het volgende obstakel. Het inchecken. Ten eerste is het inchecken van ‘odd size luggage’ altijd een uitdaging. Zo’n statief past namelijk niet in een koffer en als je hem via de bagageband op Schiphol laat afvoeren is dat kans dat hij ergens halverwege de bagagekelder blijft hangen heel groot. Daarbij zijn de tarieven die de luchtvaartmaatschappij hanteren voor afwijkende bagage volledig afhankelijk van de persoon die je tegenover je hebt. Zo hebben wij voor het meenemen van ons statief bij zowel KLM als Lufthansa op dezelfde vluchten naar hetzelfde land al verschillende keren een andere prijs moeten betalen. En dan hebben we het niet over een paar euro’s verschil, maar over prijzen van 80 tot 150 euro extra per vlucht. Trek eens een lijn, luchtvaartmaatschappijen! Vervolgens is het altijd een strijd om onze camera’s als handbagage mee te mogen nemen. Want ja, daar gaat een luchtvaartmaatschappij van uit. En dat doen wij niet. Onder geen enkele voorwaarde. In de kelders van Schiphol wordt namelijk niet zo heel zachtaardig met je koffer omgesprongen.. Wat prima is als een koffer gevuld is met bikini’s en badhandoeken, maar een camera is daar gewoon te kostbaar voor.

Ethiopie

Draaien!
Toch zijn al deze frustraties telkens weer de moeite waard om dan toch naar het buitenland te vliegen om daar filmopdrachten te doen. Ze zijn het dubbel en dwars waard. Want filmen in het buitenland is het leukste wat er is!

Posted by Lex – Lex is creative director, regisseur, beelddenker pur sang, karate kid en chef loempia's halen voor z'n team.

Categorised under Tips
Bookmark the permalink or leave a trackback.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

or