Oscar-winnend iPhone materiaal

Oscar-winnend iPhone materiaal

Een documentaire maken en dat dan ergens op het einde je geld op is, waardoor je een aantal scènes met je iPhone besluit te filmen. En dat die film dan genomineerd wordt voor een Oscar. Een droom? Nee, het is heus. Sterker nog: de film in kwestie won daadwerkelijk een Oscar vannacht.

Searching for Sugarman was genomineerd in de categorie ‘Beste Documentaire’, won hem, en is daarmee mijn inziens de tofste Oscar winnaar ooit. Zweedse regisseur Malik Bendjelloul is van mening dat je je als (jonge) filmmaker moet focussen op de mogelijkheden. “Je kunt tegenwoordig zo ontzettend veel met relatief goedkope middelen; een tweedehands laptop en een goedkope HD camera (of mobiele telefoon) is in principe alles wat je nodig hebt.” En daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. We schreven hier al eerder over films en videoclips die geschoten waren met een iPhone, Searching for Sugarman is hier een mooie aanvulling op. Een hele mooie aanvulling.

Searching for Sugarman

Inspiratie voor protestliederen
De documentaire gaat over de Amerikaanse singer-songwriter Sixto Rodriguez die in de jaren ’70 en ’80 onwijs beroemd was in.. Zuid-Afrika. Jawel. Hoe zijn muziek precies in Zuid-Afrika terecht kwam weet niemand, maar zijn eerste album Cold Fact werd zo’n 500.000 keer verkocht en zijn songteksten vormden een inspiratie voor de eerste Zuid-Afrikaanse protestliederen tegen het apartheidsregime. Rodriguez kreeg sneu genoeg niet veel mee van zijn Afrikaanse faam. Hij had geen flauw benul van zijn succes en heeft nooit een cent van de omzet van zijn album gezien.

Sixto Rodriguez

Afrikaans succes
Vijfentwintig jaar na Rodriguez’ Afrikaanse doorbraak gaan twee fans op zoek naar het verhaal achter de Amerikaanse zanger. Wat is er waar van het verhaal dat Rodriguez zelfmoord zou hebben gepleegd tijdens een concert? De zoektocht is mooi in beeld gebracht en de sfeervolle beelden van het zonnige Zuid-Afrika vormen een schril contrast met de trieste industriestad Detroit, waar Rodriguez vandaan komt. Searching for Sugarman is een prachtige documentaire die zich ontpopt tot een ware feelgood film. Geen standaard muziekdocumentaire dus, maar een terechte Oscar winnaar.

Sixto

Just do it
Regisseur Malik Benjelloul kwam het verhaal op het spoor toen hij door Afrika aan het backpacken was, op zoek naar goede verhalen om te verfilmen. Dit verhaal bleek zo goed dat hij vier jaar aan de film werkte. Met succes. Benjelloul raadt iedere filmmaker aan om als je een idee hebt voor een film of docu, maar je geen tonnen budget hebt, toch de sprong te wagen. Soms kom je door je nijpende budget in ene op een superslim idee waardoor je verhaal toch kunt verfilmen. En zo is dat. Want zoals Rutger Hauer onze Lex leerde; Just fucking do it!

Tip: de Searching for Sugarman soundtrack is fijn.. Beluister hem hier.

Posted by Sien – Producent, begeleider van de studenten aan de Four Corners Academy, contentista, snowboarder en gepassioneerd foodsie.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

or